Moslim Paradijs
ramadan

Ramadan

In de Ramadan verandert een moslim zijn of haar hele leefwijze. We vasten heel de dag vanaf het moment dat licht begint te schemeren tot de zon ondergaat. Dus de hele tijd wanneer het licht is, eten en drinken wij niet.

Elke dag, tijdens de ramadan, staan moslimgezinnen op voordat de zon opkomt. Dan gaan ze iets eten. Deze maaltijd heet Suhur. Dit is het enige wat we kunnen eten tot de zon ondergaat. Na de Suhur bidden wij de Fadjr gebed.

Wanneer de zon ondergaat, met salaat Maghreb, drinken we wat water en eten we een dadel, om zo onze vasten te verbreken. Dan verrichten we de Maghreb gebed. Daarna eten we onze buikje vol. Deze maaltijd noemen we de Iftar

In plaats van onze lichaam te voeden, proberen we veel Qor-aan te lezen, te bidden en doe’a te doen. We doen dan ook extra ons best om geen slechte dingen te doen of te zeggen. Door deze handelingen te verrichten willen wij dichter bij Allah komen. Dit noemen we Taqwa in de het Arabisch. In het Nederlands heet dat Godvrees.

En door een hele dag niet te eten, een hele maand lang, leer je hoe het is, als je honger hebt. Veel kinderen overal op de wereld hebben bijna geen eten en wij Alhamdulilah wel. Dat is een voordeel van de Ramadan, zo leer je Sadaqah, liefdadigheid te geven, en leer je om veel doe’a te doen voor arme mensen.

Tijdens de gezegende maand ramadan, is de Qor-aan geopenbaard. De engel Djibriel werd door Allah naar profeet Mohammed Allah’s vrede en zegeningen zij met hem. Djibriel gaf aan Mohammed Allah’s vrede en zegeningen zij met hem door, dat hij uitverkoren was. Dat hij de boodschapper van Allah was en dat hij de mensen weer moest leren, om alleen Allah te aanbidden. Allah zond de engel Djibriel vanaf die dag steeds om stukjes van de Qor-aan aan profeet Mohammed Allah’s vrede en zegeningen zij met hem door. Zo ging dat 23 jaar lang door.

De Ramadan kan 29 of 30 dagen duren. Dat hangt van de maandstand af. Op de 29ste dag kijken we in de avond of we de maan zien. Als wij die zien, dan is het de volgende dag feest, de Ied el Fitr. Als we niets speciaals zien, dan vasten we nog 1 dag extra.

Als het Ied el Fitr is, gaat iedereen naar de moskee. Vaders, moeders en kinderen. Daar bidden we een extra gebed ter gelegenheid van de Ied el Fitr.  Daarna kun je bij mensen op bezoek gaan om hun een fijne Ied el Fitr te wensen. Je hebt dan je mooiste kleren aan. Je krijgt dan veel cadeaus, snoep en geld.